luksus

lørdag 10. juni

luksus (DK)

Stilskabende og højtelskede danske indierock-legender gør eksklusivt comeback på SYD FOR SOLEN.

Nogle bands sætter store og varige aftryk, selvom de kun eksisterer i få år. Sådan et band er danske luksus.

På trods af at Lise Westzynthius, Mikael Simpson, Henrik Vibskov og Georg Rune Andersen kun spillede sammen fra 1994-2001 og kun nåede at udsende en ep og et album, betragtes luksus som et af Danmarks mest stilskabende indierock-bands, hvis medlemmer efter dets opløsning tilmed har fejret store kunstneriske triumfer på egen hånd.

Med afsæt i en kærlighed til det legendariske engelske indie-label 4AD’s drømmende, sfæriske og æteriske lyd – tænk bands som Cocteau Twins, The Smiths, Cranes, Spiritualized og Mazzy Star – dukkede luksus i slut-90’erne frem i den danske rockundergrund med sange båret af dragende inderlighed, fintfølende melodiøsitet og nysgerrige kompositioner.

luksus debuterede i 1997 med en selvbetitlet ep, hvorfra ”Particularly Lucky” blev et radiohit og skabte buzz omkring bandet. Opmærksomheden blev ikke mindre, da gruppen året efter albumdebuterede med ”Repertoire”, der indeholder klassikere som ”Hit-And-Run Driver” og ”Alarm”, og som blev rost til skyerne af anmelderne og knuselsket af danske indie-lyttere. I dag står albummet som en hjørnesten i dansk indierock, på trods af at den af rettighedsmæssige årsager aldrig er blevet genudgivet (interessen har ellers været der!) og heller ikke er at finde på streamingtjenesterne.

Som forsangere tegnede Lise Westzynthius og Mikael Simpson gruppen udadtil, men luksus’ sange udsprang af en kollektiv proces, som alle medlemmer bidrog til: Westzynthius’ lyse, klare vokal og klaverharmonier, Simpsons blottede vokal og guitarmelodier, Vibskovs opfindsomme, meddigtende trommespil og Andersens sømløse, blødt masserende baslinjer. De dynamiske og uforudsigelige sange var altså resultat af et stærkt kunstnerisk fællesskab, som medlemmerne nu igen har fået lyst til at besøge og udforske sammen. Og som de bringer nye erfaringer ind i, både som musikere og mennesker.

Lise Westzynthius og Mikael Simpson har i de mellemlæggende år dyrket solokarrierer, der har budt på flere fremragende album og samarbejder med et væld af musikere og kunstnere, heriblandt Trentemøller, Rob Ellis, Nils Frahm, Jørgen Leth og Lulu Rouge. Henrik Vibskov er i dag internationalt anerkendt designer, og Georg Rune Andersen har siden arbejdet som fotograf og filminstruktør.

I alle årene har gruppens fans drømt om en gendannelse, men som årtierne er gået har det virket mere og mere utopisk, at det rent faktisk ville ske. Så meget desto større er glæden over, at luksus nu efter mere end 20 års pause har fundet sammen igen, og vi er henrykte over, at de har valgt at spille deres comebackkoncert på SYD FOR SOLEN.

Med forbehold for ændringer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev • Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Syd for Solen 2024 her!