The Walkmen

lørdag 10. juni

The Walkmen (US)

Genopstandne amerikanske indie-helte med sublim forsanger serverer upolerede rockperler.

The Walkmen er historien om et band med store ambitioner, endnu større rocksange og bristede håb. I start-00’erne blev newyorkergruppen betragtet som et af tidens allerstørste guitartalenter, men hvor samtidige beslægtede bands som The National, The Strokes og Interpol blev internationale stjerner, opnåede The Walkmen aldrig helt samme status trods anmelderroser i lange baner.

Men det er kun den ene side af historien. For hvor det helt brede gennembrud – som The Walkmen så absolut havde fortjent! – aldrig kom, så har femkløveret til gengæld altid været ekstremt højt skattet hos sine fans og feinschmeckere, der dyrker deres plader med stor loyalitet og kærlighed.

The Walkmens særlige sound henter sin inspiration hos punk og postpunk, men også singer/songwriter, folk og blåøjet 50’er-rock – det lyder lidt som, hvis en ung Bob Dylan på opkvikkende piller indspillede en punkplade i en halvlurvet Manhattan-bar. Det er rock, der på overfladen lyder henkastet og skødesløs, men neden under gemmer på gribende eksistentielle dramaer. Læg dertil frontmand Hamilton Leithauser, som indiskutabelt er en af sin generations største rocksangere, der sublimt veksler mellem det hudløst bekendende, tilbagelænet croonende og hidsige udbrud med raspende angrebslyst i stemmen.

Skal man give to eksempler på The Walkmens mesterklasse, så lyt til to af 00’ernes allerbedste rocknumre: den frenetiske guitarfræser ”The Rat” (2004) og den på én gang desperate og forhåbningsfulde ballade ”In the New Year” (2008), der begge er drevet frem af gruppens tætte, formidable sammenspil og Leithausers blottede og råt udkrængende vokal. Men der er mange flere!

The Walkmen udgav seks stærke og anmelderroste album fra 2002-2012, hvoraf ”Bows + Arrows” (2004), ”You & Me” (2008), ”Lisbon” (2010) og ”Heaven” (2012) er hovedværkerne. Efter at have turneret med sangene fra sidstnævnte satte medlemmerne i 2013 bandet på ubestemt pause, og de følgende år brugte de på sideprojekter, bl.a. har Hamilton Leithauser dyrket en solokarriere, som har budt på fire album og en ep.

De seneste ti år har gruppens fans drømt om en gendannelse, og i slutningen af 2022 blev deres bønner omsider hørt, da The Walkmen annoncerede to comebackshows i New York i april 2023. Siden er flere koncerter blevet tilføjet til gruppens reunion-turné, og lykkeligvis lægger Leithauser & co. også vejen forbi Danmark, når de indtager Søndermarken med deres bugnende bagkatalog af upolerede rockperler.

Med forbehold for ændringer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev • Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Syd for Solen 2024 her!