Aphex Twin

fredag 09. juni

Aphex Twin (UK)

”The Mozart of techno”, der har revolutioneret den elektroniske musik i 30 år, giver eksklusiv koncert på SYD FOR SOLEN.

Lige så sky og tilbagetrukket Richard D. James er som privatperson, lige så opmærksomhedssøgende, drilsk og uberegnelig er han i sin musik og leg med omverdenens forventninger, når han iklæder sig sin enigmatiske Aphex Twin-persona.

Viljen til konstant at lege, eksperimentere og udvikle sit udtryk har gjort briten til en af de absolut mest stilskabende elektroniske musikere overhovedet de sidste 30 år – og han er da også blevet kaldt ”the Mozart of techno and ambient”.

James voksede op på landet i Cornwall, hvor han som barn begyndte at programmere og lave musik på sin computer og analoge synthesizere, som han byggede om for at skabe støj og mærkelige lyde. Som teenager blev han bidt af acid house og begyndte at dj’e på klubber og til raves, hvor han også luftede sine egne numre.

At Richard D. James er en krøllet og ekstremt produktiv elektronisk mastermind, stod klart fra begyndelsen af hans karriere. Det mesterlige debutalbum ”Selected Ambient Works 85–92” (1992) samlede – som titlen afslører – op på et halvt årtis produktioner, der med sine lange, komplekse ambient techno-kompositioner lagde grundstenene for IDM-genren, hvor han bl.a. har inspireret Boards of Canada og Squarepusher.

At han også mestrer andre, mere tempofyldte genrer, demonstrerede han bl.a. på albummene ”I Care Because You Do” (1995) og ”Richard D. James” (1995), hvor han skruer ned for det ambiente til fordel for komplekse techno-programmeringer, skurrende dechifrerbare lyde og urovækkende vokalsamples. Det er hektiske rutsjebaneture, hvor man som lytter konstant sendes ned ad nye drabelige sving og kurver.

Op igennem 90’erne voksede Aphex Twins stjerne, både hos publikum og anmeldere, og i sidste halvdel af årtiet fik han store hits med ”Come to Daddy” (1997) og den legendariske single ”Windowlicker”. Udover at være et blændende og innovativt, søvngængersensuelt nummer blev sidstnævnte udødeliggjort af en kongenial musikvideo, instrueret af den britiske stjerneinstruktør Chris Cunningham, hvor et solbeskinnet LA invaderes af bikiniklædte kvinder iført urovækkende masker med en diabolsk smilende Aphex Twins ansigt.

I 2001 kom dobbeltalbummet ”Drukqs”, der dels byder på hektiske drum’n’bass-pumpende numre, men også en række neddæmpede klaverkompositioner, der viser helt anden, men ikke mindre fascinerende side af Aphex Twins albatrosbrede kunstneriske vingefang. Herefter holdt han en solid albumpause indtil den seneste langspiller, ”Syro”, udkom i 2014 – til gengæld sikrede det ham en Grammy for årets bedste ”Dance/Electronica Album”!

Aphex Twin giver ikke mange koncerter; hans seneste danske optræden var således helt tilbage i 2011, hvor han væltede Tap1 i København med et hæsblæsende musikalsk og visuelt show, som Politikens anmelder kaldte ”en magtdemonstration”. Efter i mange år at have levet tilbagetrukket fra offentligheden vender han denne sommer for en stund tilbage til livescenen, og hans danske fans kan glæde sig over, at en af hans eksklusive optrædener i 2023 bliver på SYD FOR SOLEN.

Med forbehold for ændringer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev • Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Syd for Solen 2024 her!