Iggy Pop

lørdag 10. juni

Iggy Pop (US)

Den legendariske amerikanske punk-vildbasse fyrer op under sit hæsblæsende rockshow.

Iggy Pop er bogstaveligt talt en levende legende, mere sejlivet end de fleste og på sjette årti alive and kicking. Både som aktiv albumkunstner og forrygende live-attraktion.

James Newell Osterberg Jr. regnes som gudfar til punkgenren for sin tid som forsanger i garagerockgruppen The Stooges. Med albummene ”The Stooges” (1969), ”Fun House” (1970) og ”Raw Power” (fra 1973) skabte kvartetten en enestående tretrinsraket af rå og frådende kompromisløs guitarrock med høj chok value. En vildskab, der blev understreget af Iggy Pops balstyriske live-optrædener, hvor han aggressivt kastede sig rundt – spyttende, blødende og svedende – på scenen og blandt publikum. The Stooges blev groft overset i sin samtid, men med punkens fremkomst i slut-70’erne blev Pop & co. en uomgængelig hjørnesten i den alternative rockkanon.

Herefter gik Iggy Pop solo og flyttede midt i 70’erne til Berlin for at komme et eskalerende stofmisbrug til livs. I den tyske hovedstad fandt han ny inspiration og skrev en bunke nye numre, der i 1977 resulterede i hele to legendariske album, udsendt med blot et halvt års mellemrum: den dystre semielektroniske ”The Idiot” og den ligefremme guitarrockplade ”Lust For Life”, hvis titelnummer er blevet hans signatursang.

Årene efter dette kunstneriske højdepunkt var dog præget af ustabilitet, både kunstnerisk og privat, og 80’erne blev lidt af en slingretur for den amerikanske rockrebel, der udgav en håndfuld mere eller mindre forglemmelige album. Hans klassiker ”China Girl” blev dog et stort hit, da vennen David Bowie i 1983 genindspillede det til sit storsælgende ”Let’s Dance”-album.

I 1990 fik Iggy Pop sit første top 40 hit i hjemlandet med ”Candy”, en catchy duet med B-52’s-sangeren Kate Pierson. Det blev startskuddet til en ny og strålende fase i Iggy Pops karriere, hvor han blev genopdaget af nye generationer af rockelskere, der hyldede ham som den sande rockpioner, han er.

Iggy Pop har inspireret talrige yngre kolleger og arbejdet med så forskellige navne som Green Day, Ke$ha, Danger Mouse og Josh Homme fra Queens Of The Stone Age. Og hans kunstneriske talent begrænser sig ikke til musik: han bl.a. har optrådt som skuespiller i sci-fi-serien ”Star Trek” og flere film af en amerikanske kultinstruktør Jim Jarmusch, givet den som bilradio-dj i computerspillet ”Grand Theft Auto IV” og ageret autentisk blikfang i reklamekampagner for bl.a. Levi’s og Gucci.

Iggy Pops nysgerrighed, livsappetit og vilje til at gå sine egne veje kommer også til udtryk i diskografi, der både indeholder smadret punk, klassisk rock og eksperimenter med spoken word, jazz og elektronisk musik. Hans guitarglade tilhængere kan dog glæde sig over, at det spritnye 19. studiealbum, ”Every Loser”, er en gedigen kæberyster af et album, der er som skabt til at blive blæst ud af højtalerne til en sveddryppende rockkoncert.

I 2010 blev han sammen med The Stooges indlemmet i The Rock and Roll Hall of Fame, og i 2020 modtog han en ”Grammy Lifetime Achievement Award” for sin utrættelig indsats for at holde rocken levende, vild og kropsligt appellerende. At priserne er velfortjente, kan man forvisse sig om, når den evigtunge punk-vildbasse står på scenen på SYD FOR SOLEN, hvor han vil klyngebombe publikum med sin malmfulde hulemandsrøst og råt huggende guitarbredsider.

Med forbehold for ændringer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev • Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Syd for Solen 2024 her!