Unknown Mortal Orchestra

torsdag 08. juni

Unknown Mortal Orchestra (NZ)

Albumaktuelle newzealandske psychpoppere spiller solen frem over Søndermarken.

Nogle musikere bliver store ved at rendyrke og forfine et musikalsk udtryk. Og så er der Unknown Mortal Orchestra, der har opnået deres status som internationalt hyldede psychpop-fornyere ved at rive ned fra alle hylder og genreblande i stor stil!

Den newzealandske gruppe blev dannet i 2010 i Auckland af sanger, guitarist og sangskriver Ruban Nielson og bassist Jake Portrait. De to udgør i dag stadig kernen i gruppen sammen med Rubans bror Kody, men Ruban er den altdominerende kreative kraft i gruppen.

Allerede på den selvbetitlede debut, der udkom i 2011, stod det klart, at Ruban Nielson er i besiddelse af en unikt krøllet musikalsk hjerne, der legende let skaber mildt trippende popsange, der låner fra alle dele af populærmusikken. I hans sangskrivning er der ingen modsætninger mellem komplekse progrock-kompositioner, hoftevridende r’n’b, hiphop-beats, 70’er-disco, funkbas, tamburindreven 60’er-pop, udknaldede syrerock-riff og øremasserende soul-harmonier. At lytte til Unknown Mortal Orchestra er som at kigge dybt i et kulørt kalejdoskop, hvor farver og mønstrer konstant skifter.

Gruppen definitive gennembrud kom i 2015 med deres drøncharmerende tredje album ”Multi-Love”, som bl.a. blev rost af Pitchfork og Rolling Stone, der sammenlignede Unknown Mortal Orchestra med neopsych-favoritterne i Tame Impala, mens The Guardian og NME kårede pladen som en af årets bedste. Herfra blev den fodflyttende single ”Can’t Keep Checking My Phone” et internationalt hit og lidt af en signatursang for gruppen. Det blev i 2018 fulgt op af hele to udgivelser: det smittende flamboyante studiealbum ”Sex & Food” og det mere introverte instrumentalalbum ”IC-01 Hanoi”.

Unknown Mortal Orchestra åbensindede tilgang til at lave musik har bl.a. resulteret i samarbejder med så forskellige navne som Gorillaz, Arlo Parks , Daniel Johnston og Anderson. Paaks backing-band Free Nationals. Gruppen har desuden bl.a. turneret med Grizzly Bear og optrådt i prestigefulde amerikanske tv-talkshows som ”Late Night with Jimmy Fallon” og ”Late Night with Seth Meyers”.

Den 17. marts er newzealænderne endelig albumaktuelle igen med deres femte regulære studiealbum, der meget passende er blevet navngivet ”V” (det latinske tegn for 5) og efter sigende er et dobbeltalbum. De fire numre, der allerede er udsendt som forsmag, peger i flere forskellige retninger, men som antydet er det ikke en dårlig ting, når det gælder Unknown Mortal Orchestra. Der er derfor lagt i ovnen til en skæv popfest i alle regnbuens farver, når bandet spiller solen frem i Søndermarken.

Med forbehold for ændringer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev • Tilmeld dig vores nyhedsbrev
Tilmeld dig vores nyhedsbrev om Syd for Solen 2024 her!