Bæredygtighed

SYD FOR SOLEN vil skabe positiv opmærksomhed omkring ansvarlig kulturproduktion og -forbrug og inspirere til miljømæssig og social ansvarlighed blandt vores gæster, vores artister og vores samarbejdspartnere. Vi er bevidste om at prioritere mangfoldighed, ligestilling og inklusion i de relationer, vi indgår i, og arbejder målrettet på at udvikle konkrete tiltag, der i praksis belønner en aktiv ansvarlig indsats i de universer, vi skaber og deler med verden. Vi ved, at ansvaret for fremtiden også er kulturens og dermed vores, og vi tager det med glæde. 

Derfor arbejder vi på SYD FOR SOLEN med en overordnet ansvarlighedspolitik og en konkret handlingsplan, som inkluderer miljømæssig, social og økonomisk ansvarlighed i forhold til det lokalområde, vi påvirker gennem vores tilstedeværelse. 

Planen omhandler alt fra energi, indkøb og transport til medarbejderansvar, ligestilling og investering. Derudover har vi taget stilling til, hvordan vi er en god arbejdsplads og en positiv driver i samfundet. Ambitionen er, gennem vores initiativer, aktivt at inspirere vores publikum, frivillige og artister til at gøre det samme. Vi bliver aldrig færdige med at udvikle vores plan, men vi lærer undervejs og bliver hele tiden klogere. Men vi er godt i gang. 

Vores UNDER HIMLEN-scene er drevet af 100% batteristrøm.

Vi afprøver en løsning med at drive UNDER HIMLEN-scenen på batteristrøm og samarbejder med Københavns Kommune om at udvide tilslutningen til bystrøm i Valbyparken, så vi på sigt kan undgå at anvende dieselgeneratorer. 

Vi reducerer mængden af kød, både til gæster, artister og medarbejdere.  

Kød står for langt den største udledning af CO2 på festivalmenuen. Derfor ønsker vi at øge tilbuddet af grønne alternativer for enhver smag og samtidig reducere andelen af især rødt kød. Det giver os mulighed for en kreativ dialog med vores leverandører, for at udvikle vores mad-sortiment, samtidig med at vi sikrer en markant reduktion i udledninger fra råvarerne. 

Vaskbare krus og kander & et omfattende pantsystem i samarbejde med Røde Kors.  

Vi anvender vaskbare krus og har et omfattende pantsystem, der inkluderer krus, kander, shotsrør og vandflasker. Det er en videreudvikling af det system, som indførtes på SFS i 2023, stadig i tæt indsamlings-samarbejde på pladsen med Røde Kors, som panten kan doneres 100% til.

Vi har udvidet affaldssorteringen i produktionen.  

I 2024 sorterer vi i 16 fraktioner, altså forskellige spande, i produktionen og i 4 blandt publikum. Der er ingen tvivl om, at den største mængde affald kommer fra produktionen af festivalen og ikke blandt gæsterne på pladsen. Derfor fokuserer vi på at blive dygtige til at sortere den største mængde først, inden vi involverer gæsterne yderligere. 

Vi arbejder tæt sammen med Københavns Kommune om udvikling af SYD FOR SOLEN-pladsen.

Mange af de tiltag, der gør en forskel, afhænger af pladsens mulighed for tilslutning til vand og bystrøm. Derfor arbejder vi aktivt sammen med Københavns Kommune og en række andre aktører om de fremtidige muligheder for udvikling af pladsen – til glæde for os og for alle andre aktører, der bruger Valbyparken til store arrangementer. 

Plads og backstage udsmykkes og indrettes cirkulært.  

I tæt samarbejde med lokale kunstnere, arkitekter og designere udsmykkes og indrettes festivalen visuelt og fysisk med afsæt i genbrugsmaterialer i videst mulige omfang. Det er et dogme for samtlige kunstnere, at kunsten udvikles og eksekveres organisk og med omtanke for pladsen. Vi samarbejder desuden med virksomheden Circular Movement omkring indretning af vores artistvogne med genbrugte kvalitetsmøbler. Navnet afspejler virksomhedens dedikation til den cirkulære økonomi, som indeholder hele processen fra start til slut i erhvervelsen af gode, brugte kvalitetsmøbler. I det hele taget forsøger vi at tænke cirkulært, altså hvordan tingene kan genbruges, og først derefter genanvendes, og den tilgang ønsker vi også at dele med artisterne.

Græsset må gerne betrædes – med omtanke.  

Ovenstående er blot enkelte eksempler på, hvordan vi arbejder. Vi vil give mere til Valby, end vi tager. Derfor beder vi alle gæster om at være gode ved Valbyparken. Det betyder blandt andet, at vi vil aflevere en ren park til dem, der bruger den hver dag. ”Reduce, reuse, recycle” er vores mantra. Vi opfordrer alle til at pante eller donere deres emballage, sortere deres skrald efter anvisningerne, og i det hele taget til at samle langt mere op på deres vej, end de smider. Vi vil løbende informere om fremtidige tiltag, efterhånden som de udvikles og implementeres, så vi, samlet i anledningen af SYD FOR SOLEN, kan hæve den miljømæssige barre for det at byfeste i København og i Valbyparken i fremtiden.